Powered by Blog - Widget

SCOPE/SCORE

SCOPE/SCORE

(Standing Committee on Professional Exchange/Research Exchange)

LEO/LORE:  Măceașă Andrada-Maria, anul III, Medicină Generală

Contact: assmbv.leo@gmail.com / lore.assmbv@gmail.com

Telefon: 0737248022

LEO/LORE ASSISTANT: Bădilă Sabina, anul II, Medicină Generală

Contact:  sabina.badila@gmail.com

Telefon: 0746621419

Programele SCOPE și SCORE sunt programe educaționale care oferă stagii studenților la medicină pentru a ajunge în străinătate. Încă de la începutul înființării IFMSA, în 1951, schimburile de studenți au fost unul dintre principalele domenii de acțiune în asociație. Încă din 1952, un total de 463 de elevi au petrecut o perioadă de practică sau cercetare în străinătate, și astăzi, continuă să fie coloana vertebrală a federației și constituie proiectul său cel mai lung de funcționare. Anual, mai mult de 13.000 de studenți din 90 de țări călătoresc în jurul lumii pentru a descoperi noi sisteme de sănătate, noi culturi și pentru a îmbunătăți sănptatea lor globală și înțelegerea interculturală.

Primul comitet din IFMSA a fost SCOPE în 1951. A început mic, debutând cu un schimb între doar 8 țări europene, dar de atunci a crescut într-unul dintre cele mai cel mai mare programe de schimb de studenți în lume, cu mai mult de 1,5 milioane de studenți din 98 de organizații medicale membre naționale, până în ziua de astăzi. Programul de schimb este o experiență educațională și culturală de calitate organizat în întregime de studenți ai facultății de medicină, cu ajutorul facultăților lor de medicină.

SCORE a fost fondat în 1991, cu obiectivul de a acorda studenților o oportunitate de a îmbunătăți abilitățile lor în cercetare și în alte contexte de învățare. În prezent, SCORE implică mai mult de 65 de organizații, având peste 3000 de proiecte de cercetare pentru a oferi unui număr de 2400 de studenți ai facultății de medicină, la nivel mondial, posibilitatea de a participa la program de schimb de cercetare IFMSA și de a învăța principiile de bază ale cercetării medicale, cum ar fi studii de literatură, colectarea datelor, lucrări științifice, muncă de laborator, statistici și aspectele etice legate de medicament. Este important de menționat că toate schimburile sunt inițiate și coordonate în totalitate de studenți voluntari.

Conform regulamentului local, la stagiile SCOPE por participa studenți din anul III, IV și V iar la stagiile SCORE, studenții din anii I, II, III, IV, V. Toți studenții au dreptul de a participa la un stagiu de cercetare sau practică de 4 săptămâni într-un domeniu clinic sau pre-clinic ales. Limba de predare este engleza sau limba țării gazdă. În scopul de a finaliza stagiul, studentul care efectuează schimbul trebuie să prezinte cunoștințe adecvate de limba engleză sau limba maternă a țării gazdă. Stagiile sunt pur educaționale și elevii nu vor primi un salariu. În timpul schimbului, studentul are șansa de a observa un alt sistem de ingrijire a sănătății, respectiv un alt sistem de cercetare împreună cu aparatura și metodele specifice, și de a învăța de la tutorii țării gazdă. Tuturor studenților li ve sa atribui un medic supraveghetor, care acționează ca un tutore și mentor.

În schimbul unei taxe de participare, studentului îi este oferit un stagiu de o lună la spital și departamentul de alegerea lui respectiv o lună petrecut într-un laborator de cercetare studiind o temă, cazare la un cămin de studenți sau cu o familie gazdă și cel puțin o masă pe zi.

Participarea la programul internațional este  condiționată de alcătuirea unui dosar care trebuie să cuprindă diplome doveditoare ale activităților științifice și de voluntariat. Dosarul trebuie să dețină următoarele documente:

– formularul de înscriere (care se găsește pe grupul SCOPE/SCORE BRASOV)
– un CV alături de toate activitățile voastre științifice dar și cele de voluntariat (alături de copii ale diplomelor aferente)

Componența dosareului va fi astfel cuantificată:
Punctajul de pe ultimul an de studiu: 25%
Examnul de limbă: 15%
Activitatea de volunatariat: 45%
Activitatea științifică: 10%
Funcție în facultate: 5%

 

Departamentele locale SCOPE și SCORE, la rândul lor găzduiesc un număr de studenți străini care aplică pentru un stagiu clinic sau pentru un proiect de research pe o perioadă de o lună, fie în iulie fie în august. Voluntarii departamentului au posibilitatea de a se implica în organizarea programului academic (ex. Workshopuri de Noduri și Suturi, Prezentări de Cazuri, Workshop de Limbaj Mimico-Gestual), ocazia de a fi o persoană de contact pentru studenții incomings (de a le oferi informații cu privire la cazare, mese, tarifele obișnuite din oraș, sfaturi cu privire la transport etc.) sau la organizarea programului social pentru studenți, participând la activități precum: Treasure Hunt, National Food Music and Drinks Party, Movie Nights, Excursii Naționale sau Locale, sau alte activități cu posibilitatea de a fi inițiate de orice voluntar. O persoană de contact are sarcina de a sta la dispoziția studentului incoming pentru a-l conduce de la gară până la locul cazării, de a-i oferi informații despre oraș dar și de a participa la un minim de activități sociale pe parcursul lunii respective, în măsura posibilităților și a timpului liber.